30 % rabatt på undersøkelse av nye pasienter  

15% studentrabatt på all behandling

Har du tannlegeskrekk? Gratis konsultasjon

Tannimplantat? Gratis konsultasjon

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Har du dårlig ånde? Tannlegen hjelper deg.

Dårlig ånde kan ha mange årsaker, men skyldes nesten bestandig bakterier i munnen. Det er årsaken til bakteriene i munnen som varierer. Det er svært vanlig å plages av dårlig ånde. Som regel kan årsaken enkelt fjernes, slik at du igjen kan glede deg selv og andre med frisk pust.

Har du dårlig ånde – eller mistenker du at du har det? Kontakt oss, så hjelper vi deg. Ring oss på 22 21 02 96 eller bestill time online.

dårlig_ånde

Dårlig ånde på grunn av tannstein

Tannstein er den aller vanligste årsaken til dårlig ånde. Tannstein er forkalket plakk som bakterier lett fester seg til. Når bakteriene har fått feste, vil de produsere sulfat og svovelgasser. Dette vil gi svært dårlig smak i munnen. Heldigvis er fjerning av tannstein en enkel sak – vi fjerner tannstein rutinemessig i løpet av en ordinær tannlegetime.

Regelmessig fjerning av tannstein er en god forsikring mot dårlig ånde som følge av bakteriebelegg i munnen.

Akutt tannkjøttbetennelse gir dårlig ånde

Hvis du har pådratt deg en tannkjøttbetennelse, har du ganske sikkert dårlig ånde. Akutte tannkjøttbetennelser bør behandles umiddelbart. Se informasjon om vår tannlegevakt. Det er svært smertefullt å gå med betennelse i munnen, og sannsynligheten er stor for forverring om du venter.

Kronisk tannkjøttbetennelse (periodontitt) kan gi dårlig ånde

Hvis du har kronisk tannkjøttsykdom kan det tenkes at du har dårlig ånde. Regelmessig og utvidet, profesjonell rengjøring av tenner og tannkjøtt vil ofte være helt nødvendig. Her kan du lese vår informasjon om periodontitt – kronisk tannkjøttbetennelse. Vi anbefaler daglig, grundig tannpuss og også daglig bruk av tanntråd – i tillegg til regelmessig fjerning av tannstein hos tannlegen. Bruk av antiseptisk munnskyllevann og antibiotika kan være aktuell tilleggsbehandling.

Tanntråd er ett av flere tips som forebygger dårlig ånde

En ren munn er alfa og omega for en frisk pust. Vi har satt opp noen punkter som vi håper kan være til hjelp for deg:

  • Puss tennene godt, minst to ganger daglig
  • Puss tungen også
  • Bruk tanntråd daglig
  • Gå til regelmessig kontroll hos tannlegen
  • Ikke røyk, spør oss gjerne om råd for røykeslutt
  • Drikk mye vann, det er godt for munnen å være fuktig
  • Tyggegummi (sukkerfri) stimulerer spyttproduksjon og bidrar til en ren munn

Proteser må tas ut og rengjøres daglig.

Tror du at maten du spiser kan være årsaken til at du har dårlig ånde?

Hvorfor ikke lage en liste/ føre en logg over maten du spiser? Vi kan hjelpe deg med å analysere matinntaket ditt med tanke på å finne årsaken. Enkelte legemedisiner kan gi dårlig ånde. Fortell oss hvilke medisiner du bruker fast.

Halitofobi er sykelig redsel for å ha dårlig ånde

Noen mennesker føler seg helt sikre på at de har dårlig ånde – til tross for at omverden forsikrer dem om det motsatte. Lav selvfølelse kan utvikle seg til halitofobi – en sykelig redsel for å ha dårlig ånde. Tenåringer kan innbille seg at de har dårlig ånde, uten at det er snakk om sykdom, og de aller fleste vil vokse det av seg.