30 % rabatt på undersøkelse av nye pasienter  

15% studentrabatt på all behandling

Har du tannlegeskrekk? Gratis konsultasjon

Tannimplantat? Gratis konsultasjon

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Hvorfor plages noen av ising i tennene? Hjelper kjerringråd?

Noen plages av ising i tennene. Dette er i de aller fleste tilfeller uttrykk for en overfølsomhet og ikke farlig. Men det kan være veldig ubehagelig. Tannlegen kan ofte hjelpe.

Vær oppmerksom på at ising i tennene i noen tilfeller kan ha underliggende årsak som krever tannlegebehandling. Ring oss på telefon 22 21 02 96 hvis du er veldig plaget.

 

Kjerringråd mot ising i tennene

Det finnes kjerringråd mot det meste – også mot ising i tennene. På nett vil du finne både forslag til tannkrem og munnskyllevann som skal hjelpe. Et kjerringråd som går igjen er å skylle tennene med en mikstur av nellik og vann. Vi går ikke god for kjerringrådene og anbefaler at du heller spør tannlegen ved neste rutinekontroll.

 

Tannlegens råd til deg som plages med ising i tennene

Bruk en myk tannkost. Ikke bruk tannkrem med slipemiddel. Ta fluortilskudd, det styrker tannemaljen. Begrens inntaket av syreholdig mat, særlig juice og brus. Frukt inneholder syre, og stort fruktinntak kan tære på tannemaljen. Tennene skal ikke pusses rett etter at du har spist eller drukket noe med høyt syreinnhold.

Er du veldig plaget av ising? Vi har metoder som kan hjelpe deg, ta kontakt!

 

Vanlige årsaker til ising i tennene

Den aller vanligste årsaken til ising er at tannkjøttet har trukket seg noe tilbake og blottlagt den følsomme tannhalsen. Dette kan skyldes feil  tannpusseteknikk, og det vil hjelpe å korrigere teknikken. Begynnende hull i tennene kan også gi ising som resultat, det samme gjelder ved slitasje og skade på tennene.

Ising i tennene hos barn

Når barnet klager over vondt i munnen skal du ta det med til tannlegen. Et begynnende hull i en tann kan gi ising. Det samme gjelder hvis barnet har pådratt seg en mindre tannskade. Her finner du mer informasjon om  tenner hos barn.

 

Hvordan kan jeg forebygge ising i tennene

Ising forebygges best ved å forebygge hull i tennene (tannpuss, tanntråd og fluor), og ved å bruke rett tannpusseteknikk. Ikke puss tennene for hardt, det har ikke tennene godt av. Her finner du mer informasjon om anbefalt, daglig stell av tenner: tannpuss, tanntråd, fluorskyll, kosthold og tenner.

 

Ising i tennene når du spiser

Det er slett ikke uvanlig å oppleve ising i tennene ved inntak av mat og drikke. Både kalde og varme drikker – og både søt og sur mat og drikke – kan fremkalle ising. Det kan være ulike årsaker til dette. Snakk med tannlegen.

 

Ising i tennene etter inntak av alkohol

Noen opplever kraftig ising etter en kveld på byen. Dette kan rett og slett skyldes et uvanlig stort inntak av syreholdig drikke. Dersom ising forsvinner igjen er det ingen grunn til å oppsøke tannlege, men vær oppmerksom! Følg våre råd for forebygging.

 

Ising i tennene etter tannlegebesøk

Ising kan forekomme etter tannreparasjon. Dette vil vanligvis være forbigående, så gi det litt tid før du oppsøker tannlegen for dette.

 

Gravid og med ising i tennene

Hormonelle endringer kan gi hovent tannkjøtt som blør lett. Endringer i kostholdet kan også gjøre gravide ekstra utsatte for hull i tennene. Begge deler kan gi økt tendens til ising i tennene. Kontakt tannlegen dersom du er veldig plaget eller bekymret. I de fleste tilfeller vil problemet forsvinne når graviditeten er over, men det er veldig viktig at gravide tar særlig godt vare på tennene under hele graviditeten.

 

Er du veldig plaget av ising i tennene? Ring 22 21 02 96 og spør oss hva vi kan gjøre for deg.