fbpx

TANNSTEIN

Hva er tannstein – og hva er årsaken til problemet?

Tannstein er et hardt belegg, som regel på innsiden av tennene. Årsaken kan være plakk – et bakteriebelegg som ikke har blitt fjernet gjennom den daglige tannpussen. Tannstein kan også oppstå ved at kalsium og mineraler, som finnes i spyttet vårt, krystalliserer seg. Alle mennesker er ikke like plaget av dette. Noen har stor produksjon, mens andre igjen har liten produksjon. Det er helt vanlig å ha noe tannstein. Årsaken er ikke nødvendigvis dårlig munnhygiene.

Rommen Tannlegesenter har 4,9/5 kundetilfredshet på Legelisten og 4,8/5 på Google. Det er vi veldige stolte av!

Hvordan behandler tannlegen tannstein?

Tannlegen foretar rutinemessig fjerning i løpet av en ordinær tannlegetime hos oss. Behandlingen består av sliping med spesialinstrument. Fjerningen er smertefri og raskt overstått.

tannstein

Hvorfor bør tannstein fjernes?

Dette kan, i utgangspunktet, virke som et relativt lite problem. Vi anbefaler likevel at det adresseres rutinemessig. Ubehandlet vil det over tid kunne gi svært dårlig ånde, og dessuten legge grunnlaget for tannkjøttbetennelse (gingivitt) og den mer alvorlige tilstanden periodontitt/tannløsning.

Kan jeg skrape vekk tannstein selv?

Nei, det kan du ikke gjøre. For det første vil du ikke greie det, og for det andre kan du risikere å skade både tenner og tannkjøtt. Fjerning av tannstein krever helt spesielle instrumenter beregnet på dette og utføres av kun tannlege eller tannpleier.

Tannstein og munnhygiene

En av de aller viktigste årsakene til at vi skal pusse tenner flere ganger daglig, er nettopp å hindre dannelsen av plakk, som igjen kan føre til dannelse av tannstein. Den mest effektive forebyggende behandlingen er god munnhygiene, med tannpuss to ganger daglig. Det hindrer at bakteriene får fritt spillerom i munnen. Likevel er god munnhygiene sjelden nok til helt å forhindre dannelse av plakk/stein.

Bruk av tanntråd anbefales sterkt, som et daglig tillegg i en god munnhygiene – og igjen er det dannelse av plakk og tannstein som er utgangspunktet for anbefalingen. Tanntråd er et svært viktig verktøy for daglig bekjempelse av plakk/stein.

Tannstein og ernæring

Karbohydrater, som sukker, fester seg til tennene dine og danner et belegg. Dersom dette belegget ikke fjernes, vil karbohydratene omskapes til syre og angripe emaljen. Dette vil gjøre emaljen myk og svært utsatt. Myk emalje danner blant annet grobunn for tannstein.

Inntak av hard frukt og rå grønnsaker kan virke motsatt og faktisk ha en slipende effekt på allerede oppstått plakk/tannstein. Noen mirakelkur er det dog ikke, særlig ikke når tannsteinen først har festet seg.

Tannstein hos barn

Barn får veldig lett tannstein, og det behøver slett ikke bety at tannstellet i hjemmet er for dårlig. Se også vår informasjonsside tenner hos barn.

Hvis du ser at barnet ditt har et gult belegg, enten på eller mellom tennene, da bør du konferere med tannlegen. Høyst sannsynlig er det snakk om tannstein, og det kan være en god idé å få den fjernet før skade oppstår.

Kontakt oss idag!


Velkommen til Rommen Tannlegesenter. Kontakt oss i dag! Fyll gjerne ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg. Du kan også kontakte oss på telefon 22 21 02 96 eller bestill en ledig time online i tannlegens timebok direkte.


Henvendelse / Spørsmål / Annet:

Alle våre tilbud


30 % rabatt på undersøkelse av nye pasienter hos allmenntannlege

Etter undersøkelsen mottar du et skriftlig tilbud på eventuell videre behandling. Klikk her for å lese mer om første besøket hos tannlegen.

15 % studentrabatt hos allmenntannlege

Ved gyldig studentbevis får studenter rabatt på alle behandlinger. Du er selv ansvarlig for å vise frem studentbeviset vid enhver behandling.

Tannbleking 1.250 kr per kjeve.

Profesjonell tannbleking med hjelp av tilpassede blekingskinner gir det beste resultatet.

Gratis samtaleterapi ved tannlegeskrekk (15 minutter)

Samtal om tannlegeskrekk er med en av våre allmenntannleger. Tilbudet gjelder ikke med våre tannlegespesialister.

Gratis konsultasjon ved tannimplantat (15 minutter)

Samtal om tannimplantat er med en av våre allmenntannleger. Tilbudet gjelder ikke med våre tannlegespesialister.

Rommen Tannlegesenter AS

Nedre Rommen 5C
0988 Oslo
Tel:
22 21 02 96
E-post:
post@rommentannlegesenter.no
Åpningstider:
Man – Fre 07-20
(Lør 10-15)
star