fbpx

TENNER HOS BARN

Tenner hos barn – melketenner, nye tenner, gule tenner og løse tenner

De første tenner hos barn er melketenner. Barnet får i alt 20 melketenner. Melketennene begynner vanligvis å komme samtidig med at barnet kan begynne å fordøye fast føde. Alle mennesker må gjennom et tannskifte i oppveksten. Det samme gjelder for mange pattedyr. Årsaken er ganske enkelt at tenner ikke kan endre størrelse. Vi vokser, tennene vokser ikke. Ergo må melketennene erstattes av nye, permanente tenner. Barnets aller første permanente tenner erstatter ikke melketenner, men fyller tomrom i barnets voksende kjeve.

Rommen Tannlegesenter har 4,9/5 kundetilfredshet på Legelisten og 4,8/5 på Google. Det er vi veldige stolte av!

Pass godt på barnets nye tenner

Permanente tenner hos barn kommer over mange år. Vanligvis erstattes melketenner med permanente tenner i perioden fra barnet er ca. 6 år og frem til det er ca. 12 år gammelt. Husk at også her er det store individuelle forskjeller.

Barnets nye tenner skal vare i mange år. Som voksen omsorgsperson er det du som legger grunnlaget for barnets tannhelse. Vi kan gi deg mange gode råd som gir barnet et godt utgangspunkt for å beholde feilfrie tenner i en frisk munn, her kan du lese om tannpusstanntrådfluorskyllkosthold og tenner.

tenner-hos-barn

Når får barnet sin første tann?

Tenner hos barn er historien om de virkelig store, individuelle forskjellene. Mens ett barn kan få sin første tann i en alder av 3 måneder, kan et annet barn få sin første tann først når det har fylt 1 år.

Lar den første tannen vente på seg? Du gjør klokt i å ikke bekymre deg – det er helt normalt. Vanligvis er alle melketennene på plass når barnet er rundt to og et halvt år gammelt.

Årsak til gule tenner hos barn

Gule tenner hos barn kan ha mange årsaker. Første bud er god tannhygiene: Tannpuss to ganger daglig og bruk av tanntråd så snart de permanente tennene begynner å komme.

Men selv med god tannhygiene kan mat og drikke gjøre barnets tenner gule. Hovedregelen er at matvarer med sterk pigmentering lett gir misfarging. Eksempler kan være blåbær, kirsebær og soyasaus. I tillegg er sterkt sukkerholdig drikke en versting. Hyppig inntak av brus gir lett syreskader på tennene, som igjen kan medføre misfarging.

Det er en god regel å gi barnet et glass vann etter inntak av mat og drikke.

Andre årsaker til gule tenner hos barn:

  • Fluorose – inntak av for mye fluor kan gi permanent skade på barns tannemalje
  • Tetracyklin – denne formen for antibiotika kan gi gule tenner hos barn
  • Uhell/ulykke – skade på tannens nerve kan gi gul eller grå tann. KREVER UMIDDELBAR BEHANDLING.

gule-tenner

Årsak til gule flekker på tenner hos barn

Sannsynligvis kan du ta det helt med ro, barn kan ha enkelte gule flekker på tennene uten at det er noen grunn til bekymring. Men du bør følge med på hvordan det utvikler seg. Ved sterk grad av gule flekker bør du kontakte oss.

Hvis tannen brått endrer farge eller det virker som om barnet har vondt i munnen – ring oss!

Har barnet hatt et uhell? Dersom barnets tann er gul, grå eller har gule flekker som følge av en skade? Ring oss umiddelbart på 22 21 02 96. Tannens nerve kan være skadet, og det krever behandling.

Behandling av gule tenner hos barn

Vi behandler av og til gule tenner hos barn. Behandlingen er helt avhengig av hva som er årsaken til misfargingen.

Tannstein og plakk kan fjernes, som hos voksne. Ved skadet emalje eller skade i tannens nerve kan bleking noen ganger brukes. Bleking av barns tenner er unntaket og ikke regelen. Vi anbefaler ikke bleking av barns tenner på generell basis.

Løs tann hos barn – hva gjør jeg?

Dersom en av barnets nye, permanente tenner har løsnet, skal du handle raskt. Har den falt helt ut, legg den i et glass med melk og ta den med til tannlegen.

Har barnet ditt mistet en tann? Tannlege bør oppsøkes umiddelbart: RING 22 21 02 96. Legg tannen i et glass med melk og ta den med.

NB! Vi har også tannlegevakt på samme nummer (åpen dag, kveld og lørdag).

Årsak til løse tenner hos barn

Barns permanente tenner kan løsne som følge av skade (slag, fall e.l.) eller som følge av sykdom.

Tannskader hos barn

Barn får tannskader. Vilter lek kan være tilstrekkelig til at barnet påføres en skadet tann eller en løs tann. Kontakt oss hvis du trenger gode råd.

Er du i tvil om hva du bør gjøre? Ring oss – vi gir gode råd! Kontakt oss i dag på telefon 22 21 02 96 eller bestill time online.

Kontakt oss idag!


Velkommen til Rommen Tannlegesenter. Kontakt oss i dag! Fyll gjerne ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg. Du kan også kontakte oss på telefon 22 21 02 96 eller bestill en ledig time online i tannlegens timebok direkte.


Henvendelse / Spørsmål / Annet:

Alle våre tilbud


30 % rabatt på undersøkelse av nye pasienter hos allmenntannlege

Etter undersøkelsen mottar du et skriftlig tilbud på eventuell videre behandling. Klikk her for å lese mer om første besøket hos tannlegen.

15 % studentrabatt hos allmenntannlege

Ved gyldig studentbevis får studenter rabatt på alle behandlinger. Du er selv ansvarlig for å vise frem studentbeviset vid enhver behandling.

Tannbleking 1.250 kr per kjeve.

Profesjonell tannbleking med hjelp av tilpassede blekingskinner gir det beste resultatet.

Gratis samtaleterapi ved tannlegeskrekk (15 minutter)

Samtal om tannlegeskrekk er med en av våre allmenntannleger. Tilbudet gjelder ikke med våre tannlegespesialister.

Gratis konsultasjon ved tannimplantat (15 minutter)

Samtal om tannimplantat er med en av våre allmenntannleger. Tilbudet gjelder ikke med våre tannlegespesialister.

Rommen Tannlegesenter AS

Nedre Rommen 5C
0988 Oslo
Tel:
22 21 02 96
E-post:
post@rommentannlegesenter.no
Åpningstider:
Man – Fre 07-20
(Lør 10-15)
star