En viss grad av tannlegeskrekk og angst er normalt før du går til tannlegen. Du er ikke rar! Men hvis din angst påvirker din munnhelse og hindrer deg i å gå til tannlegen i lengre perioder, kan du lide av alvorlig tannfrykt. Det er ingenting du trenger å bekymre deg for, det er hjelp for det. I dag tilbyr moderne tannklinikker narkose og lystgass til dem som lider av alvorlig tannlegeskrekk. Nylige estimater viser at mellom 5-8% unngår tannleger på grunn av tannlegeskrekk. I mellomtiden er 20 prosent bekymret over at de bare vil søke tannbehandling når det er nødvendig.

Hva forårsaker tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk eller fobi utløses vanligvis av visse hendelser eller erfaringer, og noen av disse er:

 • Kontrollforsinkelse – Noen pasienter føler at de mister kontroll når de ligger på en tannestole og finner det overveldende når en tannlege svever over hodet og for verktøy i munnen. De forbinder vanligvis følelsen av hjelpeløshet.
 • Smerte – De fleste unngår å gå til tannlegen på grunn av frykt for smerte, spesielt de med lav smertegrense.
 • Usikkerhet – Noen pasienter er flau eller sjenert når tannleger ser på munnen og undersøker tannkjøttet og tennene. Ubehag kan også skyldes den lille avstanden mellom en pasient og en tannlege under behandlingen.
 • Tidligere erfaring – De fleste utvikler tannlegeskrekk på grunn av dårlige erfaringer. Hvis en tidligere behandling var smertefull eller resulterte i komplikasjoner, kan en pasient utvikle angst for å gå til tannlegen igjen.

Tannlegen på Rommen Tannlegesenter har lang erfaring med å behandle pasienter med tannlegeskrekk. Med oss er det kompetanse! Hvis du lider av tannlegeskrekk, hjelper vi deg! Ring 22 21 02 96 eller send oss spørsmål her.

Hva er forskjellen mellom tannfrykt, tannfobi og tannkjøtt?

Dental angst, frykt og fobi er like i en forstand at de alle har noe å gjøre med å bekymre seg for å gå til tannlegen. Imidlertid varierer de i en viss grad.

 • Dental angst har tenkt å være bekymret eller bekymret for noe ukjent. De fleste pasienter opplever dette i noen grad, spesielt hvis de skal gjennomgå behandling for første gang.
 • Tannlege-frykt er i stedet en reaksjon på en kjent fare, som kan oppstå av en dårlig erfaring tidligere. Det kan også føre til en kamp-eller-fly-reaksjon
 • Tannlegenfobi er en mer intens følelse av frykt eller frykt. Folk som har det, blir vanligvis panikket og vil gjøre alt for å unngå tannlege besøk og behandlinger. Vanligvis besøker de bare tannleger når deres tilstand blir overveldende.Dental angst, frykt og fobi fører ikke bare til dårlig oral helse, men påvirker også menneskers velvære. Faktisk kan de bane vei for andre helseproblemer, inkludert lav selvtillit.

Hvordan behandles tannlegeskrekk?

Gode tannleger bruker de fleste teknikker for å hjelpe de som lider av tannlegeskrekk. I tillegg til et faglig respons på pasientsikkerhet, bruker tannleger alt fra lystgass, narkose og beroligende middel til hypnose og samtalebehandling.

Hvordan ser besøket ut?

 • Tannlegen treffer pasienten med tannlegeskrekk som kan beskrive sin frykt og angst.
 • Tannlegen gjør en forsiktig undersøkelse for å se hva pasienten trenger.
 • Tannlegen oppretter en plan med pasienten og bestemmer hvilke metoder som trengs for pasienten for å fullføre behandlingen, inkludert narkose, lystgass, beroligende middel og anestesi.
 • I mange tilfeller ønsker pasienten å fullføre alle behandlinger på en og samme tid. I slike tilfeller planlegger tannlegen et lengre besøk der flere tannleger og anestesilege bidrar til å utføre behandlingen på en forsiktig og effektiv måte.

tannlegeskrekk oslo

Hvordan overvinter jeg min tannlegeskrekk? 10 smarte tips!

Det er måter å overvinne enhver angst du måtte gå til tannlegen. Her er ti måter å hjelpe deg med å gjøre.

1. Identifiser frykten din
For å bedre forstå dine følelser og håndtere dem, må du uttrykke din angst eller frykt for å gå til tannlegen. Skriv ned frykten din slik at du kan snakke mer om dem. Oppgi frykten hjelper deg ikke bare med å gjenkjenne dem, men hjelper også tannlegen din til å forklare hva som forårsaker din angst eller tannlegeskrekk og hjelper deg med å håndtere det.

2. Finn den rette tannlegen
En stor del av å overvinne tannlegeskrekk er å velge riktig tannlege for å jobbe med. Se opp lokale oppføringer og spør familie og venner for anbefalinger. Fokuser ditt søk på tannleger som spesialiserer seg på behandling av pasienter med tannlegeskrekk.
Når du har begrenset dine valg, må du begynne å ringe hver av dem. Legg merke til hvordan de snakker med deg. Er de imøtekommende? Avviser de? Har tannlegen ringt tilbake? Tilbyr du anestetisk eller lystgass til din tannlegeskrekk? Hvis du er komfortabel å snakke med dem på telefonen, kan du planlegge et besøk for å få følelsen av stedet og møte tannlegen personlig.På ditt besøk, vær oppmerksom på atmosfæren og omgivelsene. Hvis det er rent og du føler deg avslappet, er det et godt tegn. Det er en klinikk som ikke bare kan behandle dine tannproblemer, men også din angst og tannlegeskrekk.
Mens det er trøstende å høre setninger som «Det er ingenting du bør bekymre deg for» eller «det vil være annerledes med oss», husk at en god tannlege ikke vil si disse tingene. I stedet vil den riktige tannlegen tilby forsikring ved å forstå din frykt uten at du føler deg fordømt.

3. Kommuniser din frykt og angst
Årsaken til et godt forhold er kommunikasjon. I begynnelsen, selv før du bestemmer deg for en tannlege, er det best å være klar over din angst og frykt. På denne måten gir du tannlegen en måte å kartlegge din situasjon og skreddersy en handlingsplan som passer dine behov. I de fleste tilfeller bør tannlegerne designe signaler og signaler hvis du vil ta pauser eller stoppe behandlingen hvis du blir ubehagelig.

4. Bestem måter å gradvis redusere frykten din
For personer med dental frykt bør besøk ikke bare dreie seg om å gjøre en prosedyre, det bør dreie seg om å skape en god opplevelse, slik at frykt eller angst kan reduseres. Den rette legen vil ikke stresse deg hvis du er ubehagelig.Når du jobber med en tannlege, må du se om du kan starte med mildere behandlinger, slik at du kan være komfortabel å sitte på tannestolen og la tannlegen se ut i munnen. Når du er ferdig, kan du fortsette til mer avanserte behandlinger.

5. Ta med venner eller familie
Å ha noen nær tannlegen kan tilby et ekstra lag med støtte og forsikring. Hvis mulig, se om partneren din kan delta under behandling. Tips: Bli med noen som ikke er redd for å gå til en tannlege. Og bestill ditt besøk i morgen, så har du mindre tid til å bekymre deg for og bekymre deg.

6. Spør om anestesi
Bedøvelse kan bestilles for å holde pasienten avslappet under behandlingen. Noen beroligende midler inkluderer lokalbedøvelse og anestesi. Å snakke med tannlegen din om beroligende midler er den riktige veien for deg, og i så fall hvilken som vil fungere best for deg.

7. Bruk avslapningsteknikker.
Avslapningsøvelser kan hjelpe deg å holde deg rolig under behandlingen. En av måtene du kan slappe av er gjennom kontrollert pust, noe som betyr å ta et stort pust og slippe det veldig sakte. Dette vil bidra til å slappe av muskelen og senke hjerterytmen.

8. Bruk distraksjoner.
Distraksjoner kan bidra til å avlede oppmerksomheten under behandlingen. Noen måter lytter til musikk, klemmer en stressball og teller i hodet. I mellomtiden kan du også se en morsom video eller noe annet som gjør at du slapper av.

9. Finn hjelp fra en psykolog
Hvis frykten din er så intens og ingen av de ovennevnte tipsene fungerer for deg, bør du vurdere å konsultere en psykolog. Psykologer spesialiserer seg på å håndtere fobier, inkludert tannlegeskrekk.

10. Belønne deg selv
Når du overvinter din tannlegeskrekk eller når milepæler som for å fullføre en bestemt tannbehandling, belønne deg selv. Kjøp noe fint eller gjør noe gøy som å gå på en weekendtur. Å gjøre det vil hjelpe deg å knytte tannbesøk med morsomme aktiviteter.

Og husk, tannbehandlinger er svært avanserte nå sammenlignet med noen år tilbake. Det er faktisk en måte å gjøre ting med så lite smerte som mulig – fra anestesi og lystgass til kirurgi. I tillegg føler tannleger at folk er bekymret for å komme til dem slik at de fortsetter å streve for å gi en behagelig og beroligende atmosfære for pasientene.

Et tannbesøk er ikke så forferdelig som du tror fordi målet er å holde din munnhelse i kontroll.

—-

Ta kontakt for kun en samtale om din tannlegeskrekk, å unngå å utsett tannlegebesøket for lenge. Som oftest forværres munn og tannsykdommer med tiden. Lengre opphold mellom tannlegebesøkene kan føre til kompliserte og dyre tannbehandlinger. 

På Rommen Tannlegesenter har du som pasient alltid full kontroll over tannbehandlingen. Man kan avbryte behandlingen når man måtte ønske. Våre behandlere har lang erfaring når det gjelder å behandle pasienter som lider av tannlegeskrekk. Vårt hovedfokus er smertefri behandling og at pasienten skal ha full kontroll.

Kontakt oss på tel 22 21 02 96 eller mail for å få hjelp idag med din tannlegeskrekk. Vi tilbyr deg en gratis samtaletime.